Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011



Τα Παράλια του νομού Λάρισας


Αρκετοί είναι εκείνοι που εχουν σχηματίσει την λανθασμένη εικόνα ενός μεγάλου κάμπου για τον Νομό της Λάρισας, αγνοώντας την απίστευτη φυσική ομορφιά της περιοχής. Ξεκινώντας από τα περίφημα ξακουστά βουνά του Κισσάβου και Ολύμπου, και καταλήγωντας στις μεγάλες κοσμοπολίτικες ακρογιαλές. Οι πλαγιές της Νότιας Όσσας και του Μαυροβουνίου που κυριολεκτικά κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα, σχηματίζουν εκτεταμένες αμμώδεις εκτάσεις (Αγιόκαμπος, Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, Στόμιο, Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα) καθώς και μικρότερους προφυλαγμένους κόλπους (Ρακοπόταμος, Γλυμένη, Μύλος, Ψαρόλακας, Παναγία, Πλατιά Άμμος) που βρέχονται από τα νερά του Αιγαίου πελάγους.
Οι παραλίες του νομού έχουν επανειλημμένα βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία (σύμβολο καθαρής και οργανωμένης ακτής). Τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση στην Ελλάδα, μήκους 14 χλμ. απαρτίζουν οι παραλίες του Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας ενώ ξεχωριστή φυσική ομρφιά διακατέχει κάθε παραλία του Νομού. Τα λιμάνια του Στομίου και του Αγιόκαμπου αποτελούν αγκυροβόλιο για τις ψαρόβαρκες και για μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενώ εν αναμονή είναι και η θαλάσσια σύνδεση της περιοχής με ιπτάμενα δελφίνια από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Οι ακτές αυτές είναι αναπτυσσόμενες τουριστικά, καθώς λειτουργούν άρτιες υποδομές, ικανές να προσφέρουν όλες τις ανέσεις στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παράλληλα, φιλοξενούνται και εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία (μονοπάτι Βελίκας-Μελιβοίας), καταβάσεις φαραγγιών (ρέμα Καλυψούς στο Κόκκινο Νερό, Ρακοπόταμος), ποδηλασία βουνού κ.ά. σε απόσταση αναπνοής από τους παραθαλάσσιους οικισμούς. Επιπλέον προσφέρεται στους τουρίστες η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ (περιηγήσεις με ιστιοπλοϊκό ή βάρκα, θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα κ.ά.), όπως και για ομαδικά αθλήματα (beachvolley -αγώνες πανελληνίου πρωταθλήματος και ποδόσφαιρο). Για τους λάτρεις των καταδύσεων υπάρχουν οργανωμένες επιχειρήσεις, που λαμβάνουν χώρα στις θάλασσες του νομού και φτάνουν μέχρι και το Πήλιο. Η παραλία της Βελίκας προσφέρεται επίσης για ιππασία. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν από πολιτιστική άποψη τα «Φιλοκτήτεια», που οργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Μελιβοίας (πλέον Αγιάς) με μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, η «Γιορτή της Θάλασσας» στο Στόμιο και η «Ψαροβραδιά» στον Αγιόκαμπο, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου